Алергиите – кои са основните алергени в затворени пространства и какви заплахи крият те 

През последните десетилетия се наблюдава прогресивно увеличаване на алергичните заболявания. Затова се смята, че алергиите са невидимата заплаха. Именно в тази връзка д-р Диана Христова, която е специалист алерголог и част от екипа на Медицински център Гея Мед, обяснява какви симптоми се проявяват в резултат на алергии в затворени пространства и посочва кои са основните алергени в дома, офиса, магазина и всякакви други закрити помещения.

Алергените в дома и като цяло в закритите помещения действат чрез вдишване и взаимодействат с лигавицата на дихателните пътища – носа и белия дроб. Ето защо най-често алергията към тях се изразява в бронхиална астма, спастичен бронхит (астматичен бронхит) или алергичен ринит. Много по-рядко алергията се проявява от страна на кожата или други органи и системи.

Алергията в затворени пространства може да бъде предизвикана от различни неща, но най-често се провокира от:

  • Домашен прах. Алергията към домашен прах се среща при все повече хора. Домашният прах е комбинация от вълнени и памучни влакна от завивки, дрехи, драперии, излющени епителни клетки, косми, различни видове бактерии, плесенни спори, поленови зърна, паразити и още много други елементи, произлизащи от заобикалящата ни среда. Именно взаимодействието между всички тези елементи формира субстанцията домашен прах. Основният обаче алергизиращ компонент в домашния прах доказано е микрокърлежът. Този алерген се съдържа в екскретите от жизнедеятелността на този паразит, който се намира в изобилие в заобикалящата ни среда.
  • Алергени от домашни любимци. Домашните любимци са неизчерпаем източник на любов и занимателни моменти, но за съжаление те могат да бъдат сериозен алерген и по-точно техните косми и пърхот. В този случай алергията към домашни любимци (основно кучета и котки) се проявява под формата на различни дихателни заболявания. Алергенът от котка например е много агресивен и траен. Той се полепва по дрехите и може дори да се запази в домовете до 6 месеца след като котката вече я няма. Симптомите при алергия от котка се изразяват в задух, кашлица, зачервяване на очите или секреция от носа.
  • Спори от плесени. Друг алерген са спорите от плесени. Техните размери са много по-малки от тези на поленовите зрънца. След като попаднат във въздуха, спорите от плесени се пренасят пасивно на големи разстояния. Концентрацията на спорите в атмосферата зависи от метеорологичните условия. При повишаване на температурата или на относителната влажност на въздуха се наблюдава нарастване на концентрацията на някои от спорите. При бурни ветрове се увеличава количеството на спорите от Alternaria, която е основен сенсибилизиращ вид у нас, предизвикващ чувствителност.

Друг интересен факт е, когато въздухът е топъл в приземните слоеве и студен на височина, тогава конвекционните течения носят плесенните спори нагоре. Когато обаче въздухът е топъл на височина, високите течения спадат и частиците започват да се концентрират близо до земята. Ето защо хората, страдащи от дихателни алергични заболявания, се чувстват по-зле в ранните часове на деня и в дни с приземна мъгла.

В научната литература се срещат различни имена, като „Треска от климатици“, „Синдром на болната сграда“ , „Токсичен синдром от органични прахове“, „Смесена плесенна микотоксикоза” или „Чувствителност към средата”. Всички тези наименования представляват особено състояние, което е провокирано от алергените в закритите помещения. Това състояние се характеризира с умора, отпадналост, апатия до алергични и неалергични респираторни заболявания.

В днешно време ние хората прекарваме около 80% от времето си в закрити помещения, а именно закритите помещения, със своите плесени и повишена влажност на въздуха, крият рискове за здравето и създават предпоставки за отключването на алергични заболявания. Един интересен факт – една сграда се счита за нездравословна при общ брой спори > 1000/ m 3 въздух. Може да се говори за увредена от влага сграда, когато в рамките на два дни не е решен проблем, свързан с наводняване на съответната сграда. Това от своя страна създава условия за микробен растеж, растеж на плесени и бактерии, както и мирис на плесен. Именно тези микроби, бактерии и плесени имат отношение към функциите на нервните клетки, имунните клетки и появата на структурни промени в „нормалните“ клетки на нашия организъм. Тежестта на техните ефекти зависи от вида, дозата и продължителността на действие. Симптомите, които човек може да прояви след сблъсъка му с микроби, плесени и бактерии, включват: лигавични и кожни симптоми, като дразнене в горните дихателни пътища, гърлото, очите, носа, ръцете и / или кожата на лицето. Може да се проявят още и хронична умора и главоболие.

Доказано е, че безпокойствието, стресът, липсата на комуникация и уединение увеличават риска от развитието на алергични заболявания. Съществуват и редица фактори на околната среда, които също са отговорни за провокирането на алергии. Това са: шумовото замърсяване, недостатъчното осветление, газови замърсявания, ниската степен на вентилация, характеристиките на сградата, замърсителите на въздуха в помещенията като бактерии, прах, плесени и техните спори.

Не можем предварително да предположим дали ще ни се прояви някакъв вид алергия. При съмнение обаче за развитие на алергично заболяване е важно навреме да се вземат мерки и да не се отлага консултацията с алерголог. Алергологичната консултация дава възможност за диагноза, профилактика и лечение. Част от екипа на Медицински център Гея Мед е д-р Диана Христова, която е специалист алерголог с над 10 години опит и преглежда както възрастни пациенти, така и деца. В Медицински център Гея Мед д-р Диана Христова извършва и интерпретира кожно-алергично тестуване чрез тест с убождане за полени, плесени, домашни животни и медикаменти. Също така д-р Христова провежда епикутанно тестуване за алергени в козметиката. Кожно-алергичното тестуване е важно, за да се открие точния причинител на алергията и след това да се назначи подходящата имунотерапия, която да смекчи алергията и да премахне риска от усложнения.

Leave a reply