Подготовка и профилактика при бременност – кои вредни навици и фактори на околната среда могат да окажат влияние при забременяване и по време на бременност

Бременността е вълнуващ и важен период в живота на всяка жена. За да мине бременността безпроблемно и да се роди живо, здраво и доносено бебче, много е важен периодът преди самото забременяване. В днешно време все повече се говори за т. нар. предконцепционно планиране, в основата на което седят добрата подготовка и навременната профилактика, които трябва да започнат 3-4 месеца преди началото на опитите за забременяване.

Д-р Лилия Колева, която е акушер-гинеколог с над 15 години опит и един от основателите на Медицински център Гея Мед, споделя кои вредни навици трябва да избягва жената, която планира да забременее и кои са факторите на околната среда, които могат да окажат влияние при забременяване и по време на самата бременност.

  • Работна среда. Натовареното ежедневие е неминуема част от живота на всеки човек. Все пак обаче, е важно жената, която планира да забременее или вече е бременна, да избягва прекомерния стрес, защото той е свързан с риск от повишена маточна активност. Необходимо е избягване на нощни смени и продължително стоене прави. Ако жената работи в среда с вредни и отровни субстанции, е желателно да прекрати работата си на подобно място.
  • Наднормено тегло. Поради заседналия начин на живот за съжаление все повече жени се оплакват от наднормено тегло. Доказано е, че има връзка между излишните килограми и трудности в забременяването, както и рискове за майката и бебето по време на бременността. Затова е много важно жената да живее и да се храни здравословно. Това включва – да не се надвишават дневните калорийни нужди, да се ограничи приемът на наситени мазнини и прости захари. Осигуряването на ежедневна физическа активност също оказва благоприятно действие.
  • Недостатъчна физическа активност. Поради естеството на работата си, не малко жени не могат да си позволят да водят живот с достатъчна физическа активност. Това от своя страна крие риск от напълняване и тромбози на съдовете. Достатъчни са само няколко минути на ден леки физически натоварвания, за да може жената да се радва на добро общо здраве, което пък е от съществена роля за забременяване и износване на здраво бебче. Важно е, да се избягват екстремните и опасни спортни занимания.
  • Прием на алкохол. Приемът на алкохол по време на бременността може да повиши риска от аномалии при плода и изоставяне в интелектуалното развитие. Тежестта на негативните ефекти върху бременността в следствие на приема на алкохол зависят от много фактори, като количество, продължителност на консумацията, специфики на метаболизма на майката и на плода. Може да се заключи, че няма безопасно количество приет алкохол и всяка бременна жена е добре да го избягваВзаимното споделяне ще разреши голяма част от тревогите, ще Ви направи по-уверени и спокойни.
  • Тютюнопушене. Както активното, така и пасивното тютюнопушене са вредни за бременната жена и са свързани с повишен риск от предтерминно раждане. Доказано е, че никотинът и въглеродният диоксид свиват кръвоносните съдове, а това може да доведе до плацентарно увреждане, до спонтанен аборт и до предтерминно раждане.
  • Прием на редица медикаменти. Приемът на всякакви медикаменти, отпускани със и/или без рецепта, е сериозен проблем и може да доведе до трудности при забременяване, както и да навреди на плода, когато вече жената е бременна. Причината е, че повечето медикаменти преминават през плацентата и достигат до плода. Ето защо, е изключително важно предварителната консултация с лекуващия лекар преди да се предприеме приемат на определени медикаменти.
  • Инфекциозни заболявания. Препоръчително е бременната жена да избягва групови събирания, ограничаване на срещите с хора и носенето на предпазни средства, особено през есенно-зимния период, когато е сезонът на вирусните и грипни заболявания. Причината е, че някои инфекциозни заболявания могат да доведат до аномалии на плода.

Когато планирате бременност или вече сте бременна, не се притеснявайте да се консултирате с Вашия акушер-гинеколог, на когото имате доверие, за всяко едно нещо, което Ви измъчва и за всеки един въпрос, свързан със забременяване и вече настъпила бременност. Не забравяйте, че акушер-гинекологът е човекът, който заедно с Вас извървява тези 9 вълнуващи месеца от Вашата бременност и преживява заедно с Вас всеки Ваш трепет, радост и вълнение, всяко движение на бебчето във Вас и всяко израстване от плоден сак до оформено малко човече, което расте във Вашия корем. Целият екип от акушер-гинеколози в Медицински център Гея Мед са избрали медицината за свое призвание и работят с пълна отдаденост към професията. Най-голямата награда за тях е благодарността на жената, която е разбрала, че очаква най-съкровеното в живота и усмивката на жената, която след всеки ултразвуков преглед вижда как нейното бебче се оформя и расте в корема й. Чувството, че си дарил с надежда, че си помогнал да се сбъдне нечия мечта и че си изродил нов живот, няма аналог!

Leave a reply