Как лятото влияе на вагиналното здраве на жените и ценни съвети от специалист акушер-гинеколог за намаляване на риска от появата на инфекции на влагалището през летните месеци

Лятото носи много слънчево настроение, но това е и сезонът, през който най-честият проблем при жените е възпалението и инфекцията на влагалището или т.нар. вагинити. Акушер-гинекологът доц. д-р Весела Карамишева, която е част от екипа специалисти на Медицински център Гея Мед, обяснява кои са най-честите типове вагинити и какви са причините за тяхната поява. Също така, доц. д-р Карамишева разкрива любопитна информация за това как лятото влияе на вагиналното здраве на жените и дава ценни съвети, с които се намалява риска от появата на вагините през летните месеци.

Вагинитите представляват локални процеси, но въпреки това много често те се повлияват трудно. Това се дължи на анатомични особености при жената и голямото разнообразие на нормалната микрофлора. Обикновено вагинитите са свързани с парене, сърбеж, повишено вагинално течение и като цяло с дискомфорт.

Типове вагинити

Има различни видове вагинити и те се определят в зависимост от причината за тяхната поява:

 • Поява на вагинити вследствие на гъбични инфекции – топлината и влагата на влагалището създават идеална среда за развитието и размножаването на гъбични инфекции.
 • Поява на вагинити поради бактериална вагиноза, която е резултат от дисбаланс на бактерии във влагалището.
 • Поява на вагинити при полови контакти.

Нормалната флора на влагалището се обитава от симбиотични микроорганизми, като основният дял се заема от млечнокисели бактерии – лактобацили. Именно на тях се дължи леко по-киселото ph на влагалището, благодарение на което се създава естествена бариера към патогенни микроорганизми. Когато тази киселинност бъде нарушена и настъпи дисбаланс на нормалната флора, рискът от появата на вагинити е голям.

Рискове за появата на вагинити

Могат да се определят няколко основни групи фактори, които представляват риск за появата на вагинити:

 • Бременнот;
 • Използване на вагинални душове;
 • Честа смяна на сексуалните партньори, без използване на предпазни средства;
 • Менопауза и ниско ниво на естрогени;
 • Придружаващи заболявания – диабет, намален имунитет, онкологични заболявания.

Сред тези изброени фактори, може да се посочи и летният сезон, като рисков фактор за появата на вагинити. Именно поради високите температури и влажността през летните месеци се създават предпоставки за поява на дискомфорт в областта на половите органи, придружено със сърбеж и парене.

Затова ще се спрем малко по-подробно на това как лятото може да повлияе на вагиналното здраве на жените.

 • През летните месеци има много по-голям риск от изпотяване в гениталната област. В резултат на това се получава затопляне и овлажняване, а те благоприятстват свръхрастеж на микроорганизми. Повечето от тези микроорганизми нормално населяват дебелото черво и влагалището, но когато се промени Ph баланса във влагалището, се получава свръхрастеж на някои от тези микроорганизми и това предизвиква вагинален дискомфорт и редица оплаквания.
 • През лятото има много по-голяма вероятност от обезводняване. Именно дехидратацията може да предизвика вагинална сухота. Това ще позволи на бактериите да преодолеят защитните бариери на влагалището.
 • Плуването в басейни, язовири и реки увеличава риска от бактериална инфекция, която е причина за вагинити.
 • По-тесните и неудобни дрехи могат да предизвикат повишено триене, разраняване и затопляне, а това води до риск от вагинални инфекции.
 • През топлите летни месеци много често срещани са уринарните инфекции, които причиняват вагинити. Те се дължат на дехидратация, изпотяване, въздържане от уриниране и повишена честота на полови контакти.
 • Вагиналната сухота също може да е причина за поява на вагинити през лятото. Това е така, защото през лятото се налага по-често миене и мокрене в областта на гениталната област. По този начин се получава изсушаване на кожата, а това нарушава бариерната функция на влагалището.
 • Лятото е период на повече запознанства и срещи, а понякога това е свързано с доста полови контакти с непостоянни партньори и то без предпазни средства. Това от своя страна е причина за заболявания, предавани по полов път, които водят след себе си до поява на вагинити.

Доц. д-р Весела Карамишева, която е акушер-гинеколог в Медицински център Гея Мед споделя ценни съвети за това как може да се намали и дори да се избегне напълно риска от поява на вагинити през летните месеци.

 • Спазвайте добра хигиена. Запазете гениталната област чиста и суха, като избягвате прилагането на алергизиращи продукти. Използвайте продукти, които са специално предназначени за гениталната област и са съобразени с ph. Имайте предвид, че понякога използваните продукти за баня, като сапуни, пяна, гелове, могат да причинят раздразване в гениталната област.
 • Сменяйте мокрите дрехи и веднага след плаж, отмийте пясъка и солта, защото те силно дразнят гиниталната област.
 • През лятото пийте повече вода и течности и не позволявайте да се дехидратирате.
 • Не прекалявайте с честите вагинални душове, защото те могат да нарушат естествения баланс на половите органи и да се увеличи риска от вагинални инфекции.
 • Избягвайте тесни дрехи и залагайте на дрехи, които позволяват на кожата да „диша“.
 • Носете дрехи от натурални тъкани, защото те дават възможност на въздуха да циркулира, а с това може да се предотврати свръховлажняването в гениталната област.
 • Внимавайте с различните начини на епилация, като самобръсначки и дразнещи кремове, защото те могат да предизвикат възпаление на външните полови органи, а впоследствие на входа на влагалището.
 • Използвайте предпазни средства при полови контакти.
 • Приемайте пробиотици, защото приети през устата или поставени вагинално, те имат функцията на профилактика за развитие на вагинити.
 • Избягвайте честия прием на антибиотици, защото те нарушават естествените бариерни функции и предизвикват дисбактериоза.

Вагиналните инфекции са лечими. Затова, когато почувствате вагинален дискомфорт, не се колебайте да се обърнете към акушер-гинеколог, който след микробиологично изследване на влагалищен секрет, ще установи вида на вагиналната инфекция и ще назначи правилното лечение.

Екипът от акушер-гинеколози на Медицински център Гея Мед се грижат за здравето на всяка жена и бъдеща майка. В специализирания сектор по акушерство и гинекология на МЦ Гея Мед всяка жена получава гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на редица гинекологични заболявания, а всяка бъдеща майка се чувства в сигурни ръце при проследяване на бременността.

Leave a reply