Кога е необходимо да потърсим лекарска помощ по време на бременността?

Съществуват някои обстоятелства, при които е добре да потърсите лекарска помощ, когато сте бременна.

  • Поява на кървене в първи триместър – често срещан симптом. Интензитетът и видът варират от оскъдно до обилно. Необходима е консултация с лекар,тъй като понякога може да е симптом на започващ спонтанен аборт. Независимо от това не изпадайте в паника, около 20 % от бременните в първи триместър имат този симптом, но износват нормално бременността и раждат здраво бебе.
  • Поява на кървене във втори и трети триместър – незабавно да се потърси лекарска помощ. Може да е свързано с промени в маточната шийка, наличие на контракции, отлепване на плацентата.
  • Рязка промяна в теглото – възможно е да се дължи на натрупване на течност и отоци. Рисков фактор за развитие на диабет по време на бременността.
  • Отоци – по долни крайници. Често срещан проблем, свързан с промяна в хемодинамиката и задръжка на течности. Може да е проява на прееклампсия. Консултирайте се с акушер-гинеколог.
  • Промени в зрението, главоболие –Задължително изясняване на причината. Може да е проява на прееклампсия и да изисква спешна хоспитализация.
  • Поява на засилено вагинално течение – промяна в характеристика със симптоматика. Може да е рисков фактор за инфекция на плода и преждевременно раждане.
  • Поява на сърцебиене, учестена сърдечна дейност – консултация с кардиолог, ендокринолог за изключване на заболявания на щитовидна жлеза и сърдечно-съдова система.
  • Наличие на разширени вени със зачервяване, затопляне и болка – рисков фактор за поява на тромбоемболични инциденти. Често срещано по време на бременност поради повишена съсирваемост на кръвта.
  • Чести и силни болки в корема – може да е проява на маточни контракции и да доведе до преждевременно прекъсване на бременността. Понякога е много трудно да се разграничи от болка, свързана с бъбречни и хирургични заболявания. Често е необходим мултидисциплинарен подход.

Важно е да не изпадате в паника, ако някои от горе изброените обстоятелства Ви се случат. Просто се консултирайте с Вашия акушер-гинеколог и заедно ще стигнете до причината за появилите се симптоми. Когато се вземат навременни мерки, няма от какво да се притеснявате. В сектора по акушерство и гинекология в Медицински център Гея Мед ще срещнете не само професионалисти в своята област, но и приятелско отношение. При проследяване на бременността Ви в Медицински център Гея Мед Вие ще намерите както медицинска грижа, така и психологична подкрепа. За нас е важно Вие да се чувствате спокойни през 9-те месеца на очакване на Вашето бебче, с оглед благоприятно протичане и оптимален изход на бременността.

Leave a reply