Кои са най-честите симптоми на алергичен ринит и защо е важно неговото навременно диагностициране и лечение

Алергичният ринит е най-честото клинично проявление на алергията към алергените в дома. В световен мащаб алергичният ринит засяга между 10% и 40% от населението. За съжаление тази тенденция продължава да нараства. Доказано е, че в детска възраст много често атопичният дерматит след години може да се развие в алергичен ринит, който от своя страна при нелекуване навреме, може да предизвика бронхиална астма.

Алергологът д-р Диана Христова, която е част от екипа специалисти на Медицински център Гея Мед, споделя кои са рисковите фактори, които могат да отключат алергичен ринит и съответно кои са най-честите симптоми на това алергично проявление. Д-р Христова обяснява също защо е важно навременното диагностициране и лечение на алергичен ринит.

Рискови фактори, които могат да са причина за отключването на алергичен ринит:

 • Наличие на друго алергично заболяване, като атопичен дерматит, астма;
 • Наследствена обремененост, тоест наличие на кръвен родственик с алергично заболяване;
 • Честият и продължителен контакт с алергени;
 • Често приложение на антибиотична терапия, особено непосредствено след раждането;
 • Пасивно тютюнопушене през първата година от живота.

Голям процент от хората развиват алергичен ринит преди 20-годишна възраст. Алергичният ринит представлява алергично възпаление на носната лигавица, което се проявява с няколко симптоми:

 • Сърбеж в носа;
 • Дразнене в гърлото;
 • Сърбеж в очите и сълзотечение;
 • Секреция от носа;
 • Запушване на носа и затруднение до невъзможност за дишане през носа.

Диагностицирането и лечението на алергичния ринит е от изключително важно значение.

Много е важно алергичният ринит да бъде диагностициран и лекуван на време, защото е доказано, че той представлява рисков фактор за развитието на астма. Астмата се проявява по-често при хора с алергичен ринит отколкото при хора без алергичен ринит.

Постоянството в лечението на алергичния ринит е важно и то се свежда до няколко неща:

 • Медикаментозно лечение на алергичен ринит, което е симптоматично и е свързано с приемане на лекарства от групата на антихистамините и правене на назални промивки. Медикаментозното лечение има за цел да блокира действието на алергена и да потисне алергичното възпаление, да намали отока, ако има такъв и да минимизира риска от хронифициране на алергичното проявление.
 • Прилагане на алерген специфична имунотерапия, която има за цел модулиране хода на болестта, за да бъде тя потисната.
 • Когато е възможно, избягване на контакта с алергена. Това може да се постигне чрез влажно почистване в дома, пране на спалното бельо на 60 градуса, разходки на открито непосредствено след дъжд, измиване на ръце и лице възможно най-скоро след наличието на контакт с алергени на открито.

За съжаление по време на поленовия сезон, когато алергичният ринит се обостря, е много трудно да се избегне всякакъв контакт с алергените навън. Затова, освен измиването на очите, след като сте били навън, друго изпитано средство, с което да отстраните алергена провокатор, това е употребата на специални разтвори за очистване на натрупаните секрети в носните пътища. Това са назални прахови спрейове, които създават защитен слой върху носната лигавица. Именно тези бариерни спрейове са подходящи при бременни, които страдат от прояви на ринити, тъй като при бременните е противопоказно приемането на антихистамини. Много често предприемането на тези, макар и на пръв поглед, простички мерки, помага за постигане на контрол над симптомите на алергичен ринит.

Алергичният ринит не е тежко заболяване, но то значително повлиява работоспособността, концентрацията, режима на сън и бодърстване и влошава качеството на живот. Затова не пренебрегвайте консултацията със специалист алерголог, който на база на Вашите симптоми и извършено тестуване, ще назначи най-подходящото за Вас лечение. Алергологът в Медицински център Гея Мед – д-р Диана Христова работи както с възрастни пациенти, така и с деца.

Leave a reply