Чести симптоми и оплаквания по време на бременност и съветите на специалисти акушер-гинеколози

Организмът на всеки човек е различен и затова симптомите при бременност не са едни и същи при всяка жена, която очаква дете. Разбира се, има някои симптоми и оплаквания при бременност, които са често срещани, като при някои жени те се проявяват по-силно, а при други проявата на симптомите е много слаба.

  • Гадене и повръщане, промяна на вкуса, засилена чувствителност към миризми – чест симптом и един от първите признаци на бременността. Възможно е да избягвате любими храни и да започнете да харесвате неща, които никога не сте обичали досега. Не се притеснявайте, в миналото преди ерата на ехографите, това е бил основен признак на правилно развиваща се бременност. В редки случаи може да се наложи болнично лечение поради загуба на течности и тегло.
  • Суха и чувствителна кожа – характерна промяна, най-вече по корема и бедрата. Обичайно сухата кожа е съпроводена със сърбеж. Използването на хидратиращи и омазняващи продукти намалява оплакванията.
  • Поява на обриви – може да се дължи на така наречената уртикария на бременността, която се среща рядко, но създава изключителен дискомфорт. Направете консултация с дерматолог!
  • Засилване на пигментацията – по чело, бузи и корем. Препоръчва се избягване на слънцето и използване на слънцезащитни кремове.
  • Стрии – появяват се в резултат на засилено разтягане на кожата и намалена еластичност. Наблюдават се по корема, гърдите и бедрата. Препоръчва се използване на масла още в началото на бременността.
  • Често уриниране – може да е свързано с уроинфекция. Консултирайте се с лекар.
  • Изпускане на урина – често срещано, особено в късните срокове на бременността. Дължи се на притискане на пикочния мехур от плода.
  • Болки в гърба и кръста и долни крайници – дължат се на променена позиция на гръбначния стълб и промяна в центъра на тежестта. Уместно е да се направи консултация със специалист и провеждане на съответните, задължително медицински издържани физиотерапевтични процедури. В някои случаи при подлежащи заболявания на опорно-двигателния апарат – изкривяване на гръбначен стълб, дискови хернии, мускулни заболявания, би могло да се стигне до принудително обездвижване и ограничение на движенията.
  • Запек – едно от най-честите оплаквания още от ранните срокове на бременността. Дължи се на промяна в мотилитета на чревните бримки. Препоръчва се прием на повече течности и прецизиране на храните. При необходимост прием на изписани от лекар разрешени медикаменти поради риск от предизвикване на маточни контракции.
  • Киселини по време на бременност – обикновено започват още в първия триместър, изострят се във втория триместър и третия триместър и отшумяват с раждането на бебето. Те не са повод за тревога. В случай, че ги усещате непрестанно и доста изострено, по-добре се консултирайте със специалист. Понякога е възможно предписването на медикаменти, като те трябва да балансират облекчаването на киселините в стомаха с безопасното развитие на плода. Препоръчва се храненето да е често и по малко. Избягвайте храните, които дразнят стомаха (пикантни, пържени, с много подправки, прекалено мазни, цитрусовите плодове, доматите, горчица, мента, оцет) и газираните напитки. Алкохолът, кофеинът, тютюневите изделия и шоколадът също предизвикват киселини. Избягвайте да се храните преди лягане. Според проучванията, най-добрият интервал между храненето и времето за сън (без значение дали е дрямка или нощен сън) е 2 часа.Пийте между 8 и 10 чаши вода дневно (между храненията). Водата не само запазва баланса на соли в организма ти, но и служи като охлаждащо средство на хранопровода, като така неутрализира изгарящия ефект на киселините. Когато сте в легнало положение, стремете се да поставяте горната част на тялото си на по-високо равнище.

При всеки един симптом, който изпитвате по време на бременността, не се притеснявайте да се консултирате със специалиста по акушерство и гинекология в Медицински център Гея Мед, който проследява Вашата бременност. В Медицински център Гея Мед работят лекари акушер-гинеколози, които обичат професията си и са специалисти в своята област. Акушер-гинекологът, на който сте се доверили, е запознат с Вашето общо здравословно състояние и с развитието на плода. Затова той ще Ви даде най-правилните и компетентни съвети относно симптомите, които изпитвате по време на бременността. При засилени неприятни симптоми и оплаквания при бременност, акушер-гинекологът може да Ви предпише медикаменти, подходящи за Вашето здравословно състояние, които имат за цел да намалят неприятната симптоматика.

Leave a reply