Суеверия и истини по време на бременността

Въпреки, че живеем в ера, в която науката и медицината много са напреднали, страховете на бъдещите майки няма никога да изчезнат. Напълно нормално е, особено за жени, които за първи път са бременни и им предстои да раждат, да се притесняват и за най-малките неща по време на бременността.

Ако до този момент жената не е била суеверна, то когато вече знае, че в нея се развива едно малко човече, за което мама е целият му свят, неминуемо бременната жена става подвластна на суеверия.

Когато съобщите радостната вест на близки и приятели, че чакате бебе, те много често започват да Ви дават съвети, кои правилно, кои не чак толкова. Истината е, че е важно Вие как усещате нещата, как се чувствате, да слушате организма и тялото си и най-вече да не се притеснявате да се консултирате с акушер-гинеколога, на когото сте се доверили, да проследява бременността Ви.

Акушер-гинеколозите от Медицински център Гея Мед подготвиха за Вас някои суеверия и истини при бременността.

  • Любов по време на бременност – много често разпространено схващане, че не трябва да има полови контакти по време на бременност. От медицинска гледна точка половите контакти са напълно безопасни, освен в случаите с кървене, риск от преждевременно раждане, риск от СТЗ, ниско прикрепена плацента. Понякога от психологична гледна точка сексуалните контакти може да бъдат крайно неприятни поради гадене, набъбналост на гърдите, страх за плода. Не на последно място стои запазване на емоционалната връзка между партньорите и преминаване към другата роля в живота – на родители. Именно тук идва ролята на училището за родители, което се организира от Медицински център Гея Мед. Училището за родители ще Ви помогне да преминете спокойни през 9-те месеца на очакване на Вашата рожба, да очаквате без притеснения раждането, да бъдете уверени, че ще се справите, когато Вашето бебче се роди и че ще бъдете чудесни родители.
  • Ограничаване на двигателната активност – повечето специалисти препоръчват леката спортна дейност – разходки, домашни упражнения, йога за бременни, пилатес. Избягвайте резки движения, тежки физически натоварвания, продължително стоене прави.
  • Яж като за двама“ – понякога прекомерната грижа и промяната в хранителните навици води до излишно натрупване на килограми. Повечето бременни след първото тримесечие и отминаване на гаденето, са с повишен апетит. Прекомерното наддаване на килограми би могло да доведе до повишен риск от някои заболявания при майката и плода.
  • Забрана за пътуване – пътуванията на кратки разстояния са разрешени. Препоръчва се избягване на пътувания на дълги разстояния. Желателно е да се правят кратки почивки, за да се раздвижвате. И нека не забравяме – бременността е нормално състояние, но все пак с повишено внимание.
  • Не яжте риба  – не само, че рибите не са забранени, но и са препоръчителни. Тези храни са богати на белтъци и ненаситени мастни киселини.

Освен изброените, има още редица други суеверия и истини при бременността, които ще чуете или прочетете. Не забравяйте обаче, че не бива да вярвате на всичко, което чуете и прочетете. За всяко нещо, което Ви притеснява, се консултирайте с акушер-гинеколога, който проследява бременността Ви. Той е запознат както с Вашето здравословно, та дори и с психическо здраве, така и с растежа и състоянието на плода и може да Ви даде компетентно мнение и специализирани съвети.

Избирайки Медицински център Гея Мед, където нашите специалисти по акушерство и гинекология да проследяват бременността Ви, ще получите стриктно следене на Вашето здраве и здравето на носеното от Вас бебе. През цялата бременност ще Ви бъдат правени изследвания за оценка и мониториране на растежа и състоянието на плода и прогнозиране на евентуални усложнения. Ако имате високо рискова бременност, в Медицински център Гея Мед грижите, полагани към Вас преди и по време на бременността, са още по-големи. Нашата цел е да имате спокойна бременност и безпроблемно раждане на здраво и доносено бебе. Взаимното доверие прави щастлив изхода от бременността!

Leave a reply