Циститът – симптоми и лечение

През студените месеци имунната ни система пада и организмът ни е изложен на редица вирусни и грипни инфекции. Безспорно през есенно-зимния сезон най-често боледуваме от инфекции на горните и на долните дихателни пътища, но страдаме доста често и от инфекции на пикочните пътища. 90 % от всички инфекции на пикочните пътища заема циститът, а при 20% – 30% от жените циститът рецидивира в рамките на 3-4 месеца. Това от своя страна е свързано с прекалено голяма консумация на антибиотици и влошаване качеството на живот.

Д-р Галя Музикаджиева, която е уролог с дългогодишен медицински опит и част от екипа специалисти на Медицински център Гея Мед, споделя, кои са най-честите симптоми на цистита, как да го разпознаем, защо е важно навременното му диагностициране и кое е най-ефективното лечение.

Нека първо, да обясним какво е циститът?

Острият цистит е инфекция на долни пикочни пътища и засяга пикочния мехур. От цистит страдат и двата пола във всички възрасти. Въпреки това, жените и момичетата във фертилна възраст са изложени на повишен риск от възпаление на пикочните пътища в сравнение с мъжете.

Циститът най-често е причинен от микроорганизми, някои гъбички и паразити. Освен от биологични агенти, инфекцията на пикочните пътища може да бъде резултат и от химични, термични, лекарствени и радиационни фактори.

Източник на уропатогенни бактерии обикновено са червата и най-честият етиологичен микроорганизъм е E.coli. В този случай се наблюдава микробно замърсяване на периуретралната област и влагалището, което е последвано от възходяща инфекция в уретрата и пикочния мехур.

Женската уретра е податлива на колонизация с ректални уропатогени и е в непосредствена близост до перианалната област. Затова и инфекциите на пикочните пътища при жени от различни възрастови групи се срещат много по-често.

Развитието на цистита и неговото хронифициране зависят от много рискови фактори и предразполагащи състояния.

При по-млади жени такива рискови фактори могат да бъдат:

 • Скорошен полов акт
 • Промени в бактераилната флора
 • Инфекция на пикочните пътища, прекарана в детството
 • Фамилна анамнеза за инфекции на пикочните пътища

Рисковите фактори за развитие на цистит и неговото хронифициране при жени в постменопауза могат да бъдат:

 • Вулвовагинална атрофия
 • Уринарна инконтиненция
 • Цистоцеле и голямо количество остатъчна урина

За хронифициране на цистита може да се говори, когато в рамките на 6 месеца има повече от два пъти, в които сме усещали така неприятните симптоми, свързани с инфекцията на пикочните пътища или когато в рамките на 12 месеца сме страдали повече от три пъти от цистит.

Важно е да се обърне внимание на това, че по време на бременността жената е предразположена към инфекция на пикочните пътища. В този случай се изисква особено внимание и по-специален подход на лечение, защото инфекциите и особено тези, които не се лекуват през бременността, са свързани с повишен риск от пиелонефрит или преждевременно раждане.

Най-често срещаните симптоми при цистит са следните:

 • Често уриниране
 • Болка и парене при уриниране
 • Мътна урина
 • Урина със силна и неприятна миризма
 • Болка в долната част на корема
 • В по-тежки случай наличие на кръв в урината

Правилната диагноза и своевременното лечение на цистита са ключови за предотвратяване на сериозни и хронични усложнения.

Циститът се диагностицира на база обстоен преглед от специалист уролог и във основа на микробиологичен анализ на урината. Чрез ехограф специалистът уролог оглежда пикочния мехур и прави оценка на функционалното състояние на долните пикочни пътища. Измерва дебита на отделената урина, което позволява да се идентифицират възможни патологични състояния, които могат да доведат до рецидив на инфекциите на пикочните пътища.

Освен правилната диагноза, адекватното лечение на инфекциите на пикочните пътища също е ключово за определяне на добрия край и за това да се предотвратят усложнения и сериозни последствия от цистита. Основно при лечението на цистита са антимикробните средства, които се съобразят с антимикробната чувствителност, на база на което се определя и оптималната доза и продължителността на лечението. Често като допълнително лечение се прилагат различни фитопрепарати, доказали своята ефективност във времето.

Самолечението при симптоми на цистит не е препоръчително и трябва да се избягва, защото неправилното лечение крие големи рискове от последващи усложнения и рецидиви. Затова съветът на специалиста уролог д-р Галя Музикаджиева е при наличие на някои от горе споменатите симптоми, да се изследва стерилна урина, за да се определи вида бактерия, която е причинила инфекцията на пикочните пътища. Важно е при изследване на стерилна урина, да се поиска антибиограма, защото тя доказва чувствителността на изолираната бактерия към различни групи антибиотици и е незаменим помощник за правилното лечение на цистита.

Следващата стъпка, която трябва да предприемете при симптоми на цистит, е да направите консултация със специалист уролог, който с ехограф ще огледа пикочния мехур и ще измери дебита на отделената урина. На база на урологичния преглед и резултата от стерилната урина, специалистът уролог ще назначи най-правилната терапия.

Д-р Галя Музикаджиева е специалист уролог с над 10 години опит и е част от екипа на Медицински център Гея Мед. Д-р Музикаджиева диагностицира и лекува заболявания на пикочо-половата система при мъжете и пикочната система при жените.

Не забравяйте, че лекарят е Ваш приятел, който иска да Ви помогне. Доверието между пациента и лекаря е ключово за добрия изход от назначеното лечение. Затова, доверете се на лекаря специалист, като винаги можете да му споделите Вашите опасения и страхове. Той ще се съобрази с тях и ще Ви даде ценни насоки и нужното успокоение.

Leave a reply