Алергология в МЦ Гея Мед-прецизна диагноза, профилактика и съвременно лечение на алергични заболявания

Алергология

Алергологичната консултация дава възможност за диагноза, профилактика и лечение на редица алергични заболявания

Алергичните заболявания са болести на цивилизацията

Алергията е “предизвикателство към света”

Според медицинските наблюдения и статистики от последните години, хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика страдат по-често от алергични заболявания. Затова последните две десетилетия се характеризират с прогресивно увеличаване на алергичните заболявания. Съвременният начин на живот и замърсяването на околната среда, оказват влияние върху нарастване честотата на алергиите. Алерголозите са на мнение, че с урбанизацията и навлизането на нови материали в бита се повишава рискът от алергии и се появяват нови алергени. Тези факти определят алергичните болести като социално значими.

Алергията е повишена реактивност на организма под влияние на алергенно дразнене

Кабинетът по алергология в МЦ Гея Мед предлага прекрасни възможности за съвременна лечебно-диагностична дейност на редица алергични заболявания

Алергологичната консултация в кабинета по алергология в МЦ Гея Мед дава възможност за диагноза, профилактика и лечение на редица алергични заболявания. Болестите, при които доминират алергичните реакции, се наричат алергични. Те се осъществяват по пътя на имунен отговор и основният патологичен процес при тях е алергичното възпаление. Алергиите могат да бъдат към лекарства, храни, полени, животни, насекоми, текстилни материали, козметични продукти, домашен прах.

Тестуване за алергия към полени в кабинета по алергология в МЦ Гея Мед

Прецизна диагностика, профилактика и съвременно лечение на алергични заболявания

В момента страдащите от алергии са повече от всякога. Алергичните реакции варират от значително малки, като сърбеж и зачервяване на кожата, до тежки, като животозастрашаващи анафилактични реакции, в зависимост от силата на алергена. Въпреки това не всички хора реагират по един и същи начин на определен алерген. Затова ако имате алергична реакция, най-правилното е, да се консултирате със специалист алерголог и той да прецени тестове за какви алергени, да Ви направи.

Кожно-алергично тестуване за алергени от домашен прах в кабинета по алергология в МЦ Гея Мед
Кожно-алергично тестуване за алергия към козметични продукти в кабинета по алергология в МЦ Гея Мед

В кабинета по алергология в МЦ Гея Мед диагностичният и терапевтичен подход се осъществява чрез кожно-алергично тестуване. Кожно-алергичното тестуване е метод за доказване на сенсибилизация към различни алергени.

При нас можете да се тестувате за алергени от външната среда (битови, полени).

Пациенти с предстояща оперативна намеса или образно изследване с йод-контраст, при които има данни за налична алергия, могат да се изследват в кабинета по алергология в МЦ Гея Мед за чувствителност към упойки и контрасти и да получат необходимата алергологична подготовка.

В Медицинския център се предлага и кожно-алергично тестуване за козметични продукти.

За връзка с нас

Прик тест (тест с убождане)

Кожно-алергично тестуване за полени, плесени, домашни животни, медикаменти

В кабинета по алергология в МЦ Гея Мед се прилага тест с убождане или така нареченият прик тест, който е показан в диагностиката на алергията към полени, плесени, домашни животни, медикаменти.

При прик теста малко количество от всеки алерген се поставя на предмишницата на пациента. Чрез деликатно убождане се осигурява контакта на алергена с кожата. Изпитваният дискомфорт е минимален и в много случаи изобщо не се отбелязва като такъв. След 15-20 минути резултатите от теста са готови. Положителният тест изглежда като малка червена подутина по кожата (подобно на ухапване от комар). Може да се появи и сърбеж.

  Кога сме показани за тестуване с респираторни алергени?

 • При наличие на следните симптоми: сърбеж на носа, бистра секреция от носа, запушване на носа, променено обоняние, чувство за стичане на секрет в гърлото, кихане над 3-4 пъти дневно, продължителна във времето кашлица, чувство на затруднение както при вдишване, така и при издишване, свиркащо дишане, сърбеж и чувство на дразнене в очите, зачервяване на очите, поява на сърбеж, оток и дразнене в устната кухина при консумация на сурови плодове, зеленчуци и ядки. При по-малките деца поява на по-тъмни кръгове под очите, създаден навик за често потриване на носа и очите.
 • При персистиране на споменатите симптоми и неповлияването им от приложение на антибиотична терапия или приложение на нестероидни противовъзпалителни средства.
 • При налична анамнеза за по-тежко протичащ атопичен дерматит и прояви на хранителна алергия в кърмаческия период.
 • При повтаряща се поява на симптомите със сезонен характер или свързана с конкретни обстоятелства (например серийно пристъпно кихане предимно сутрин – микрокърлеж в домашния прах), поява на свиркащо дишане или тежест в гърдите при контакт с котка, поява на оток, сърбеж и дискомфорт в устната кухина при консумация на сурови плодове и ядки (кръстосана реактивност с поленова сенсибилизация), поява на обрив по тялото и крайниците при продължителен престой в тревни площи.
Кожно-алергично тестуване за полени, плесени, домашни животни, медикаменти в кабинета по алергология в МЦ Гея Мед
Кожно-алергично тестуване за козметични продукти в кабинета по алергология в МЦ Гея Мед
Patch test (епикутанен тест) при кожно-алергично тестуване за козметични продукти

„Patch test“ (епикутанен тест)

Кожно-алергично тестуване за козметични продукти

В кабинета по алергология се извършва тестуване за контактни алергени, суспектни при реакции към козметични средства, слънцезащитни продукти, определени метали, битова химия и средства за лична хигиена, като шампоани, сапуни, дезинфектанти, лосиони, бои за коса и стилизиращи продукти.

За установяването на алергия към козметични продукти се използва „patch test“ (епикутанен тест). Този тест се извършва чрез поставяне на тестовите алергени в малки камери, които след това се залепват на гърба. Това е тест за забавена свръхчувствителност и изисква поне двукратно посещение при специалист алерголог. Едно посещение за първоначално приложение и последващо отчитане на 48-мия час след прилагането му. Нерядко се налага и отчитане на 72-рия час. Реакцията варира от дискретен  кожен обрив с леко подуване до зачервена кожа с мехури.

Най-важното условие за получаване на надеждни резултати от кожно-алергично тестуване е спазването на няколко изисквания

Кога не е подходящо да се прави кожно-алергично тестуване?

При прием на медикаменти, потискащи кожната реактивност (антихистамини, невролептици, антидепресанти), при наличие на активен обрив по тялото и крайниците. В тези случаи алтернатива се явява кръвният тест.

Изборът на тест за доказване на сенсибилизация към конкретен подозиран алерген е предимно лекарско решение, тъй като кожно-алергичното тестуване и кръвните тестове определят наличен специфичен ИгЕ в две различни фракции – фиксиран върху кожния мастоцит и наличен в серума съответно. Кожно-алергичното тестуване може да се определи като „създаване на умален модел“ на случващото се с назалната и конюнктивална лигавица при контакт с конкретния  алерген. Кръвните тестове служат за количествено определяне на наличните в серума специфични ИгЕ антитела  към конкретния алерген, имащи потенциала да се свържат с кожните мастоцити. В някои случаи прецизността в диагностиката изисква потвърждаването на сенсибилизацията и по двата метода.

Медицински център Гея Мед-кожно-алергичното тестуване е безопасен метод за доказване на сенсибилизация към различни алергени
Спазване на определени изисквания за получване на надеждни резултати от кожно-алергично тестуване
Извършване на кожно-алергично тестуване в Медицински център Гея Мед

Кожно-алергичното тестуване е безопасен метод за доказване на сенсибилизация към различни алергени

Въпроси, които може би си задавате, ако се чудите, дали да си направите кожно-алергично тестуване

Защо обикновено тестуваме с група от алергени?

Защото няма специфичен симптом, свързан с конкретен алерген. Интензивността на проява на съответните симптоми, както и съвместната им изява, се определят по-скоро като белези за тежест на протичане.

Защо да се тестувам? Възможно ли е да бъде твърде рано или твърде късно?

Няма долна възрастова граница за провеждане на кожно-алергично тестуване. Границата се поставя според възможността за сътрудничество от страна на детето.

Възможно ли е да се получи тежка алергична реакция при тестуване с респираторни алергени?

Не, повечето са в заобикалящата ни среда и ние сме изложени непрекъснато на тях, но в различно количество.

Медикаментозна алергия - реакция на имунната система спрямо даден лекарствен препарат. При 80 % от пациентите медикаментозната алергия се изразява в обрив по кожата - екзантем.

Кога е показано тестуване за установяване на алергия към медикаменти?

Тестуването с медикаменти винаги е свързано с конкретни такива, защото експозицията на последните не е естествено състояние. Тестуването винаги се провежда при предстоящо приложение на последните. Показано е при хора с фамилна обремененост за алергични състояния, проявени вече алергични реакции към медикаменти, налични алергични заболявания, често налагащи се анестезии и контрастни изследвания, наличие на симптоми, вероятно свързани с алергия, която може и да не е доказана.

Епикутанен тест се прилага за доказване на медикаментозна алергия

Метод за доказване на сенсибилизация към различни хаптени – субстанции, които при контакт с протеини се превръщат в пълноценни алергени.

Представлява поставяне на лепенки на гърба на пациента, като резултатът се отчита на 48-мия и 72-рия час след поставянето им.

Кога се налага провеждането на епикутанен тест?

При анамнеза за наличие на екзема, появяваща се или влошаваща се от приложение на средства за лична хигиена, козметика, метали, кожени изделия.

Установяване на алергия към медикаменти в МЦ Гея Мед

Професионализъм, качествени медицински услуги, грижа към пациента

Приятна обстановка и персонално отношение

Приятната обстановка, влизайки в Медицински център Гея Мед, ще Ви накара да се почувствате спокойни. Целият екип и всички лекари в МЦ Гея Мед са приятелски настроени, като основен принцип на работа е грижата към пациента и предоставяне на качествени медицински услуги.

Нова и съвременна медицинска апаратура

Всички кабинети в МЦ Гея Мед са оборудвани с нова и съвременна медицинска апаратура за диагностика и лечение. Освен професионализма на всеки лекар, модерната медицинска апаратура играе важна роля за по-прецизната диагностика и впоследствие лечение на редица заболявания.

Висококвалифицирани лекари с дълъг опит и стаж

В МЦ Гея Мед работят лекари с необходимата квалификация и опит. Водещ принцип на работа е предоставяне на качествена медицинска грижа, правилна диагноза и ефективно лечение. В Гея Мед ще имате възможност да получите консултации от специалисти, работещи в болнични заведения.

Запишете час на телефон 0883 72 76 76

Или се свържете с нас по email чрез формата по-долу

  Други медицински услуги

  С цел цялостна медицинска грижа за пациента, освен кабинетът по алергология, в Медицински център Гея Мед има обособени специализирани кабинети по други медицински направления.

   • Урология

    Урология

    Лечение на пикочо-полова система при мъжете и пикочна система при жените

   • Медицинска рехабилитация

    Медицинска рехабилитация

    Рехабилитационните методи са неотменно звено при терапевтичната и профилактична здравна програма при много заболявания

   • Генетична консултация

    Генетична консултация

    Консултация за изучаване на медицинската история на пациента и неговия род, както и преди и след извършване на генетичен тест

   • Ехография на млечни жлези

    Ехография на млечни жлези

    Неинвазивен и безопасен метод за профилактика и диагностика на промените в структурата на млечните жлези

   • Образна диагностика

    Образна диагностика

    Ехографско изследване на коремни органи, простата, щитовидна жлеза. Неинвазивен и високо информативен метод за диагностика

  Обаждане
  Локация