Женска консултация и проследяване на бременност в Медицински център Гея Мед

Женска консултация и проследяване на нормално протичаща бременност

Стриктно следене на Вашето здраве и здравето на носеното от Вас бебе. Целта е да имате спокойна бременност и безпроблемно раждане на здраво и доносено бебе

Деветте месеца, които ще преживеете по време на бременността, ще променят живота Ви завинаги.

Първа визита на жената при специалист акушер-гинеколог

Всяко закъснение на менструацията Ви трябва да е сигнал, че вероятно сте бременна. В този случай първата стъпка е да си направите тест за бременност. При положителен тест незабавно трябва да посетите акушер-гинеколог. Добре е още в началото да изберете специалист акушер-гинеколог, на когото имате доверие. Това е важно, защото целия процес на проследяване на бременност представлява комбинация от медицинска грижа и психологична подкрепа с оглед благоприятното протичане и оптималния изход на бременността.

В специализирания сектор по акушерство и гинекология на Медицински център Гея Мед работят акушер-гинеколози, отдали живота си, да бъдат лекари, които заедно със своите пациентки извървят деветте вълнуващи месеца на бременност и ги даряват с тяхното малко съкровище.

Ако смятате, че сте бременна, първата визита при акушер-гинеколог е важна поради няколко причини:

 • Установяване разположението на плодния сак и изключване на извънматочна бременност (едно от най-рисковите състояния в гинекологията).
 • Точно установяване срока на бременността, особено в случите с нередовна менструация. Особено внимание трябва да се отдели на пациентки с нерегулярно кървене и прием на спешна контрацепция.
 • Определяне на вероятния термин за раждане. Продължителността на бременността се измерва в гестационни седмици (по 7 дни) спрямо първия ден на последната редовна менструация. Продължителността на нормално протичаща бременност е 280 дни или 40 гестационни седмици, или 10 лунарни месеца.

Първият триместър на бременността е важен етап от развитието на плода, тъй като през него протича процес на формиране и развитие на органите.

Женска консултация през първи триместър - до 12-та гестационна седмица

При първоначалното регистриране на бременността, в Медицински център Гея Мед ще Ви бъде изготвен картон на бременността. В него се нанасят данни за рискови фактори, придружаващи заболявания, семейна анамнеза (генетични болести, хронични заболявания), предишни спонтанни аборти или бременности и раждания.

Ще Ви бъде направен цялостен и обстоен преглед от акушер-гинеколога, на когото сте се доверили, да следи цялата Ви бременност. Той включва ехографски преглед и общ физикален преглед (измерване на кръвно налягане, тегло, ръст, коремна обиколка).

На бъдещата майка ще се насрочат и медицински тестове:

 • Изследване на кръвта (за определяне на кръвната група, контрол на кръвна захар и хемоглобин);
 • Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване;
 • Общо изследване на урината;
 • Тестове за сифилис, вирусен хепатит и СПИН, както и тест за определяне наличието на захарен диабет (особено при жени с наднормено тегло, които вече са раждали.

През първия триместър на бременността ще Ви насочим за фетална морфология, биохимичен скрининг и пренатални тестове.

Женска консултация и проследяване на бременност в Медицински център Гея Мед през първи триместър-до 12-та гестационна седмица
Женска консултация и проследяване на бременност в Медицински център Гея Мед през втори триместър-до 20-та гестационна седмица
Стриктно проследяване на бременност в Медицински център Гея Мед, което включва редица прегледи и изследвания
Девет вълнуващи месеца по време на бременността

През втория триместър на бременността се развиват интензивно всички жизненоважни органи и системи, като нервната система, слуха, обонянието. Бебето извършва активни движения, върти се и майката го усеща.

Женска консултация през втори триместър - до 20-та гестационна седмица

През второто тримесечие на бременността посещенията Ви в женската консултация се планират през 4 седмици. В някои случай е възможно и насрочване на по-чести прегледи в зависимост от Вашата възраст, рисковите фактори и преценка на акушер-гинеколога, който проследява бременността Ви.

До 20-та гестационна седмица посещенията Ви при акушер-гинеколога на Медицински център Гея Мед включват:

 • Общ физикален преглед – измерване на кръвно налягане, тегло, ръст, коремна обиколка;
 • Ехографски прегледи;
 • Медицински тестове – изследване на кръвта (контрол на кръвна захар и хемоглобин) и урина;
 • Насочване за фетална морфология.

През втория триместър на бременността съветът на акушер-гинеколозите е, да следите редовно кръвното налягане, тъй като повишаването му е свързано с едно от най-сериозните усложнения на бременността – прееклампсия.

Също така рязкото покачване на килограми може да е белег за задръжка на течности и отоци, както и за необходимост от проверка на въглехидратния обмен.

Вторият триместър е един от най-вълнуващите етапи от Вашата бременност, защото това е срокът, в който се появяват първите движения на плода и Вие за първи път можете да почувствате малкото оформящо се човече в корема Ви.

През третия триместър на бременността се образува подкожната мазнина и плода може да регулира температурата си до някаква степен самостоятелно. Към края на този триместър се образува сърфактанта - вещество, което е от изключително значение за дишането на бебето след като се роди. Освен това бебето се завърта с главата надолу (в повечето случаи), а към края на девети месец се спуска към таза.

Женска консултация през последен триместър - до 40-та гестационна седмица

Както през втория триместър, така и през последния триместър, акушер-гинекологът, на когото сте се доверили да проследява бременността Ви, може да Ви насрочи по-чести ехографски прегледи в зависимост от Вашата възраст и рисковите фактори.

През последния трети триместър на бременността посещенията Ви при акушер-гинеколога на Медицински център Гея Мед включват:

 • Общ физикален преглед – измерване на кръвно налягане, тегло, ръст, коремна обиколка;
 • Ехографски преглед;
 • Медицински тестове – изследване на кръвта (контрол на кръвна захар и хемоглобин) и урина;
 • Запис на детски сърдечни тонове;
 • Следене за броя на движенията на плода.
 • При влизане в десети лунарен месец чрез гинекологичен и ехографски преглед се преценява състоянието на маточната шийка, размерите и позицията на плода, с цел определяне начина на родоразрешение. Бременни, при които има индикации за оперативно родоразрешение, има риск за плода или за тях самите, се насочват за планов прием.

През цялата бременност, а и най-вече, когато наближи така дългоочаквания момент на раждане, жената започва да се притеснява, особено ако за нея това е първо раждане. Освен това бъдещите мама и тати започват да се замислят за това, какво е да си родител, дали ще се справят.

В полза на бъдещите родители, ние от Медицински център Гея Мед организираме училище за родители, за да Ви помогнем да преминете спокойни през 9-те месеца на очакване на Вашата рожба, да очаквате без притеснения раждането, да бъдете уверени, че ще се справите, когато Вашето бебче се роди и че ще бъдете чудесни родители.

Женска консултация и проследяване на бременност в Медицински център Гея Мед през последен триместър-до 40-та гестационна седмица

Раждането на дете е изключително емоционално събитие в живота не само на жената, която е носила в корема си бебчето в продължение на девет месеца, но и за таткото, както и за семействата на майката и бащата

В специализирания сектор по акушерство и гинекология на Медицински център Гея Мед работят специалисти акушер-гинеколози, които освен проследяване на бременност, и израждат. Няма нищо по-хубаво от това, когато акушер-гинекологът, който е следил цялата Ви бременност, на който имате доверие и който е запознат с цялото здравословно състояние на Вас и на Вашето бебче в корема, да извърши и самото израждане. Така Вие ще бъдете сигурни, че ще имате спокойно и безпроблемно раждане.

В Медицински център Гея Мед работят специалисти акушер-гинеколози, които освен проследяване на бременност, и израждат
Раждането на дете е изключително емоционално събитие в живота на всеки

Прегледът на жената след раждането е толкова важен, колкото и прегледите по време на цялата бременност.

Женската консултация след раждането в Медицински център Гея Мед включва:

 • Общ преглед;
 • Проследяване на обратното развитие на матката;
 • Изследване на млечни жлези;
 • Здравни съвети за кърменето, правилно хранене и хигиена на майката.

Като всеки един родител, който за първи път ще изпита радостта от това да се грижиш за едно малко създание, за което мама и тати са целия му свят, сигурно си задавате много въпроси.

Специалисти от Медицински център Гея Мед провеждат консултации по домовете относно първи грижи за новороденото – кърмене, къпане, обработка на пъпче, хранене.

Независимо дали ставате родители за първи път или пък вече сте минали по пътя на родителството, никога не е излишно неонатолог да посети дома Ви. Медицински център Гея Мед организира консултации с неонатолог по домовете относно режим на хранене, среда на отглеждане, ваксини, лекарства.

За връзка с нас

Професионализъм, качествени медицински услуги, грижа към пациента

Приятна обстановка и персонално отношение

Приятната обстановка, влизайки в Медицински център Гея Мед, ще Ви накара да се почувствате спокойни. Целият екип и всички лекари в МЦ Гея Мед са приятелски настроени, като основен принцип на работа е грижата към пациента и предоставяне на качествени медицински услуги.

Нова и съвременна медицинска апаратура

Всички кабинети в МЦ Гея Мед са оборудвани с нова и съвременна медицинска апаратура за диагностика и лечение. Освен професионализма на всеки лекар, модерната медицинска апаратура играе важна роля за по-прецизната диагностика и впоследствие лечение на редица заболявания.

Висококвалифицирани лекари с дълъг опит и стаж

В МЦ Гея Мед работят лекари с необходимата квалификация и опит. Водещ принцип на работа е предоставяне на качествена медицинска грижа, правилна диагноза и ефективно лечение. В Гея Мед ще имате възможност да получите консултации от специалисти, работещи в болнични заведения.

Запишете час на телефон 0883 72 76 76

Или се свържете с нас по email чрез формата по-долу

  Високоспециализирани прегледи и изследвания при проследяване на Вашата бременност

  В специализирания сектор по акушерство и гинекология в Медицински център Гея Мед ще бъдете в сигурни ръце през деветте месеца на бременност и в очакване на Вашето бебче. Избирайки Медицински център Гея Мед, Вие ще получите стриктно следене на Вашето здраве и здравето на носеното от Вас бебе. През цялата бременност ще Ви бъдат правени изследвания за оценка и мониториране на растежа и състоянието на плода и прогнозиране на евентуални усложнения. Нашата цел е да имате спокойна бременност и безпроблемно раждане на здраво и доносено бебе.

   • Консултации за планиране на бременност

    Консултации за планиране на бременност

    Планирането на бременността има за цел да се създаде здравословна околна среда за плода, както и предотвратяване на вродени дефекти и други проблеми, свързани с бременността във възможно най-голяма степен

   • Ултразвуково изследване по време на бременност

    Ултразвуково изследване по време на бременност

    Провежда се през различните етапи от бременността, за да се получи повече информация относно здравето на бебето. Чрез изследването се създава изображение на плода, плацентата и околоплодните води

   • Доплерово изследване на бременни

    Доплерово изследване на бременни

    Специализирано ултразвуково изследване, което е важна част от ехографския преглед. Използва се за оценка и мониториране на растежа и състоянието на плода и прогнозиране на някои потенциални усложнения на бременността

  Обаждане
  Локация